9 Şubat 2016 Salı

Japonlara Türk yemeği dersi verdim

Ortadaki çiçekli önlüklü benim japonca kursumdaki hocam..sayesinde çok türkçe dersi ve yemek dersi vermeye gittim.
Yani para kazandım :) yarım yamalak japoncama rağmen:))
Anne gibi bir kadındı.. Köylü kadın, çok erzak geliyor memleketinden hep banada getiriyor du.. 
Emekli olduktan sonra kendini gönüllü eğitmen ve kendi oturduğu belediyenin kadın kollarında gönüllü elemandı..
Yine bir yemek dersi vermeye gittim..bu sefer kızım la birlikte gittik:)
sagolsunlar anneler de hiç sorun yapmadılar çocuğu..
Çünkü kişi başı dünyanın parasını ödüyorlar bu kurslara..
Ben öğretirken kızda kucaklarında dolaştı:))
Eveeeet yemek dersiminiz günü belirlendi..
Menümüzde bir kaç mailleşmeyle kararlaştırıldı..
Gün geldi çattı..bu sefer kendi basıma gidttim kursa:)
öğrendim trene binip inmeyi hahahah


20 kişi vardı sanırım.. Eşim aşçı olduğundan, ondan bir kaç menü yardımı alıp onlara seçmelerini istedim..japonlarda kuru fasulye - kırmızı mercimek çorbası - pilav - ayranı seçtiler..
ona gore maille almalarını istediğim malzemeleri yazdım..
Baharatı, tuzuna kadar her birşey alıp hazırlamışlar..
Fasulyeyi de akşamdan ıslatmalarını sabahtan 15 dk haşlamalarını söyledim..
Görmedikleri için korktukları için fazla sure demedim..
4 büyük masa hazırlamışlar. Kişi başıda bıçak, tahta,tabak,tas vs..
Derse ilk önce kuru fasulyeden başladık.. Güzelde haşlanmış. Zorlaması bizi..
Ben söylüyordum onlar yapıyordu.
Ben yapıp onlar izlemedi..çünkü beyinlerine yaparak kazınırdı bu işler..
2-3 kişi soğan doğradı 2-3 kişi biber..2 kişi mercimek ayıtladı,bir kaçı pirinç.
2 kişi ayran malzemesini hazırladı.. Fasulyeye ne konacağını,soğan biber nasıl doğranacağını,sırasıyla tencereye eti,soğanı,salçası,
fasulyesini nasıl ekleneceğini söyledikçe onlar uyguladı..
Peşine ayıklanmış mercimeği yıkama, soğan doğrama, salça,un, süzme falan..
Onun peşine pirinç pilavina geçtik:) benim en zor yemek diyebilirim :))
Yıllar olmuş türk pilavı yapmayalı.geldik geleli japon lapa pilavı yiyoruz..
el birliğiyle tereyağ yaktılar.pirinci kavurdular.
birde japon haşlamalık pirinç bu anamm suyunu ayarlamak zor :)
Bire bir suyunu koyduk.güzelde oldu.birtek ondan çekindim.
En sonra türk ayranı yapılışını öğretim.. Çok şaşırdılar buna çünkü Japonya'da yoğurtlarda ayranlarda tatlı!!
Tuzlusunu ilkkez içtiler.. Onlara göre tuzunu çok az koydurttum, birazcıkta ayırıp tuzsuz hazırlattım belki içermezler diye..
Bu arada erkek öğrencilerim çok kabiliyetliydiler.bayanlardanda öteydi:))
Herşey 3 saatte hazırlandı.. Pişti, sofra yerleşildi..
Kadınlar kadar erkeklerde çoktu..
Uluslar arası mutfak kültürünü alan çok erkek varmış Japonya'da:)
bizimkiler bir yumurta pişirmeye aciz ken :))
Çok türk mutfağımız çok iyi olumlu tepkiler aldı..
özellikle çorbadan 2-3 tas içen oldu:)
Fasulyele pilavidat türk usülü pilav üstü yaptırıp yedirdim bayıldılar :))
yanına birde turşu olsaymış süper olacakmış:)
Alnımızın akıyla bitirip dönüp geldik evimize...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder