30 Mart 2017 Perşembe

Osaka Rikuro ojisan cheese cake dükkanı.

Osaka'nın No.1 kekçisi, en iyisi, osaka diyince ilk anılanlardan biri oldu.
1956 yılında kurulmuş bir şirket ama ünü 10 yıla yakın bir anda yayıldı.
İlk merkez dükkanı Namba'da açılmış. İlk açıldığı günleri hatırlıyorum da değil dakikalar, abartmıyorum bir saati geçkin beklerdik.
Kuruluş tarihi eski olmasına rağmen ilk merkez şubesi açılması ilginç doğrusu.
Önceden nerede satılıyormuş merak ediyorum gerçektende:)
Yok böyle bir lezzet! Yok böyle bir tad!
Adamlar nasıl bir buluş bulduda şuan osakanın 1 numarası oldu..

Japonya'da isim yapmak, beğeni almak çok zordur.
Japonlar kolay kolay herşeyi beğenmeyen bir millettir..
Yeni açtığınız bir dükkana 6 ay ömür biçerler. Eğer ki o 6 ay içinde batmadıysanız köşeyi dönmeye hazır olun:)) battıysanız en az 20 yıllık birikiminizin üzerine sürahilerce su için:)
Bir japon beğenmiyorsa milyonlarda beğenmiyor demektir.
Bu kekin bulucusunu ayakta alkışlarım..
Turist çinli ve Koreliler ilk girişinden, dönüş saatine kadar defalarca satın alırlar.
Hatta 5-6 paket alıp ülkelerine götürürler.
Yeni yeni Çin'de de şubeleri açıldığını görüyorum..
Shangai de şubesi varmış. Orada yaşayanlar gidip denesin derim;p


Dükkanın adı "Rikuro ojisan cheese cake-りくろーおじさんチーズケーキ" Rikuro amca peynirli kekçisi. Kekleri gözünüzün önünde yapıp, fırına atıp, dumanı üzerinde sıcak paketleyeyip satıyorlar.
O yüzden adına "Yakitate cheesecake-焼きたてチーズケーキ" sıcak peynirli kek derler.
Müşterilerin %99'u sırf sıcak sıcak olsun diye dakikalarca sırada bekliyor.
Dükkanın önünde iki farklı kuyruk oluşturuluyor.
Birisi sıcak kek kuyruğu, diğeri de en fazla 30 dakika önce pişirilmiş soğumuş kek kuyruğu.
Zamanı olmayan kişiler​, soğuk kek kuyruğunda beklemeden alıp çıkıyor.
İşi olmayan, hemen yemek isteyen sıcak sıcak alıp hem yürüyor hemde yiyor.

Bu kekin tadı bildiğiniz ekşi peynirli keklere benzemiyor.
Çok hafif, peynir tadını hiç almıyorsunuz ve o kadar yumuşak ki tıpkı şifon kek gibi parmağını bastır içine gömülüyor. Elini çek kendi kendine geri kabarıyor :)
Aşağı yukarı 12 sene evvel açılmıştı bizim semt'e. O zamanlar malûm japoncam kıt:)
İş güç yok. Çıkardım çarşıya, çarşının hemen başında dükkan.
O zamanlar kek 500 yen'di. Türkiye'de 5 TL gibi düşünün. 5 TL ye kocaman bir kek alıyorsun.
Çarşının başında alırdım, çarşının diğer ucuna kadar tahminen (3 kilo metre) yol hem yiyordum hemde sağa, sola mağazalara baka baka geziniyordum.

Zamanla japoncayı ve kanjileri öğrendikçe yediğim, içtiğim ürünleri soruşturur, araştırır olmuştum. Bir gün yine bu keki alırken bir de bunu öğreneyim dedim.
Ne öğreneyim :) jelatin varmış içinde. Zamanla altındaki kuru üzümleride alkolle marin ettiklerini de öğrendim. Bu sadece benim tercihim olduğu için kendime yasakladım:)
Ama sakınmayanlara tavsiye E-D-E-R-İ-M :) inanın yiyemediğime üzülüyorum yalan yok!
Böyle bir tadı bin yıl uğraşsam tutturamam. Tuttursam bolca yapıp yerdim :))
Benim gibi sakınmayanlara önerim, osakaya gelmişken bir deneyin derim :)

5 yorum:

  1. Peki hayvani gıda içeriyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jelatin yazıyor. Bitkiselmi, hayvansal mı yazmamış. Ama büyük ihtimal hayvansaldır

      Sil
    2. Teşekkürler

      Sil
  2. jelatin işte?

    YanıtlaSil