27 Mart 2017 Pazartesi

Japonya'ya girişte geri gönderilme korkusu.

Not: yazıma başlamadan önce, bu yazı sadece ve sadece japonya'ya seyahat, iş ve evlilik amaçlı gelip geri gönderilenler için yazılmıştır.
Japonya'ya turistmiş gibi giripde, kaçak kalırım, çalışırım diye düşünenler, bunun imkanının olmadığını unutmayın. Japon devleti kati olarak kaçakçılığa karşıdır.
Aksi taktirde işin ucunda hapis cezası ve sınır dışı edilip ömür boyu japonya'ya ve bağlantılı olarak diğer bir çok ülkeye girişinizde sicilinize işleyecektir..
Resmi işlemleriniz, devlet onaylı vizeniz olmadığı sürece çalışma izniniz kesinlikle yoktur..
Sen hele bir gel, bir şekilde hallederiz, ama bana şu kadar para ödemek zorundasın diyenlere kesinlikle itibar etmeyin, çünkü sizden para koparmak için getirtip, sizinle işi bittiğinde kaybolacaktır! Lütfen yazımı yalnış anlayıp kendinizi ve paranızı riske atmayın..

Son bir kaç aydır Facebook'tan, Twitter'dan, instagram özelinden, (hepsi @osakaninmuhtari) blog sayfamın iletişim sayfasından sürekli sürekli aynı sorular gelmeye başladı.
Bende asla bir mesajı, yardımı geri çeviremiyorum tek tek anlatıyorum.
Ama artık cidden baş edemediğim bir hal aldı bu durum..
Bende bu konu hakkında bir yazı paylaşmak istedim.
Umarım bundan sonra bu yazımı okuyup, aradığınız cevapları bulursunuz :)


Soru: Yakında japonya'ya gelicem ama geri gönderilme olasılığım varmış doğrumu?
Cevap: Evet. Söylentiler doğru. Herkesi içeri almıyor gümrük polisleri.
Herkes derken?
Herkes derken örneğin: Erkekler bu olasılığın %80'ni kapsıyor. Erkeklerin girişi çok zor.
Tüm erkekler mi?
Tüm erkekler değil tabiki:) geliş nedenine, yaş aralığına, mevki farklılığına bağlı.
Adamın elinde bir çek çek valiz, dil yok diş yok, ürkek bakışlarla çevresine bakınarak sallana sallana geliyor.
Uçaktan inmenizden, gümrük kontrol polisin onayını alıp, kapıdan çıkana kadar yüzlerce gözler sizi takip ettiğini biliyormusunuz?
Sizin herhangi bir tuhaf veya kuşkulu hareketiniz ta uçaktan inişinizden itibaren japonya'ya gelme nedeniniz, uzmanlaşmış polisler tarafından anlaşılıyor.
Adamlar bu işte o kadar uzmanlaşmış ki, turist olarak gelip gelmediğinizi anlıyor.
Uçakta, uçaktan inişte, kısa hatlı metroyla gelişte, gümrük kuyruğunda kimse gelipte hop! sen giremezsin yürü geri dönüyorsun diyen olmaz, boşu boşuna kalp atışını hızlandırmayın:)
Bu arada uçakta verilen formu doldurdunuz değilmi? Bu çok önemli bir kısım!
Onu gümrük polisine vermeniz gerektiği için sallamaya gelmez.
Önlü, arkalı eksiksiz doldurun muhakkak.
Doldurmadıysanız hemen Japonya'ya giriş gümrük formu tıklayıp bakınız.

Yanınızda bulundurmamız gerekenler..
Japonya'ya gelme sebebiniz ne olursa olsun ilk girişiniz turist vizesi ile olacaktır.
Japonya ile Türkiye arasında vizesiz giriş anlaşması var.
3 ay (90 gün) vize vuruluyor gümrük kapısında.
Japonya'ya 4 nedenle gelmeniz şart!..
1. Gezi amaçlı (turist vizesi)
2. Çalışma (çalışmak ve sorunsuz yaşamak  için iş teklifi almış olmalısınız. Yoksa yasal işlem görürsünüz.)
3. Okul ( okumak için gelenler giriş yaptıktan sonra okul sizin adınıza vize alacak.)
3. Evlilik (sevgiliniz veya eşiniz sizi ülkeye getirttikten sonra sizin adınıza vize alacak.)
İş teklifi almışsanız patron olacak kişiden, okumak için geldiyseniz okul yönetiminden, evlilik için geldiyseniz eşiniz olacak kişiden vize işlemleri için gerekli evrakları muhakkak isteyin.

Eşim aşçı olarak iş teklifiyle giriş yapmıştı. 17 yıl önce 10 yıllık iş deneyimi ve 10 yıldır çalıştığına dair referansları getirme mecburiyeti olduğu için hepsini tek tek dolaşıp almıştı.
Ve bu işte profesyonel olduğuna dair en az 10 yıldır çalıştığı yerlerin resimli kanıtı istenmişti.
Tabiki de her mesleğin bir sistemi, kuralı vardır. O yüzden gerekenleri muhakkak iyi anlayın.
Patron ve iş hazır, referans ve resimler de hazır, henüz turist olarak giriş yaptığınız için gidiş-dönüş uçak biletiniz hazır, japonya'da kalacak yerinizin açık adresi, teli, otel ise rezervasyon çıktısı, uçakta doldurduğunuz form, boyunda fotoğraf makinesi, sırtta bir gezi çantası bulabilirseniz kesinlikle bir japonya rehber kitapçığınız olsun.
Otel değilde birinin yanına geldiyseniz kesinlikle telefon numarası ve adresini alın.
Size arattıracaklardır büyük ihtimalle. Veya adresi doğrulamanız için haritaya baktıracaklar.
Bu saydıklarımı ciddiye alırsanız geri gönderilme olasılığınız %80'den, %40'a düşecektir:)

Dikkat etmeniz gereken hareketler.
Yukarıda saydıklarımı yaptınız var sayarsak şimdi de geldi sıra hareketlerimize.
Yapmanız gereken en önemli şey, heyecan yapmayın.
Sivil polisler yolcu gibi davranarak belirli ülkelerden gelen genç erkekleri takip altına alıyor.
Sizi heyecanlı, tedirgin görüyorsa gözleri direk üzerinize çekmiştir.
Tamam az da olsa heyecan ve korku olabilir. Bende ilk girdiğimde yaşadım bu korkuyu:)
Çok rahat davranın. Yüzünüzde muhakkak merak ve tebessüm olsun.
Kendinden emin, geliş nedeniniz tabiki de 3-5 gün gezip dolaşıp mutlu mesut geri dönücem edası takının:) Size bakınan insanlara hafif eğilerek tebessümle selam vermeyi unutmayın.

En önemli kısıma geldik.
Japonya seyahatiniz kesinleşmesine yakın muhakkak kendinizi kurtaracak kadar japonca kelimeler öğrenmeye çalışın. İngilizceniz varsa tabiki zorlanmayacaksınız.
O size bir artı kazandıracak ama bildiğiniz o 3-5 kelime sizi japonyayı ne kadar sevdiğinizi ve japonya'ya olan ilginizi kanıtlayacak. Yapabildiğiniz kadar not alıp yanınızda bulundurun. Sıkıştığınızda kendinizi anlatacak kadar kelime olsun yeter.

Bu kadar şey yaptınız ama geri gönderildiniz.
Bu kişiden kişiye değişiyor maalesef. Örneğin doğduğunuz şehire göre değişebilir.
Japonya'ya ordulular birazcık banlı. Sebebi bu yazıda yazdım tıkla
Önceden gelip ban yemiş olabilirsiniz veya herhangi bir polisiye sorunu sicilinizde göründüğünden de olabilir.

Bayanlarda giriş sorunu olmuyor.
Bir bayan, kaçak olarak yaşamayı göze alamayacağını onlarda çok iyi bilirler:)
O yüzden bu yazım bayanlarda heyecan yaratmasın:)
Ama yinede dediklerimi dikkate sizde almanızda fayda var derim :)

20 yorum:

  1. Iyi ki bu güzel yazıyı yazdınız? Ama ben Japonya'yı çok seviyorum havalimaninda bayilmaktan korkuyorum. Ben bir bayanim ve eğer beni havalimanına almaya bir Japon gelirse de yine beni bu kadar çok ararlar mı? Ve basortululere terör deyip daha da dikkat ederler mi? Ve kullanmam gereken ilaclarim var onlara el koyarlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi almaya gelen olup olmadığına bakmıyorlar. Geldiğiniz yerez adrese, tele bakıyorlar. O kişinin tüm bilgilerini, telini alın. Gerekirse arayacaklar. İlaçlarını büyük valize koyun. Yan, sırt cantaniza koymayın. Varsa rapor veya recetenizle birlikte bulundurun. Reçeteli veya raporlu ilaçlara sorun yapmıyorlar. Başörtülü bayanlar sorun degil. Açıklara bile aynı muamele yapılır. Büyük ihtimal valiziniz komple açılıp içinde ne var bakılır. Salam, sucuk ürünlerini çok sıkı saklayın. Bulduklarında çöpe boyluyor.

      Sil
    2. Salam sucuk olayına çok güldüm yaa :)))

      Sil
  2. Ya bir de japonyaya her gitmek isteyen de o japonyaya giriş gümrük formunu doldurmak zorunda? Yani belki eğlencesine gidiyor turist olarak. Herkes japonca bilemez ki? Japonca zor bir dil herkes uzman degil ki yani ya dolduramazsa?

    YanıtlaSil
  3. Bizim ülkemize gelmek isteyenler de bu tip prosedürlerden geçmek zorunda oluyorlar mi? Mesela japon bir erkek bu prosedurlerin aynısını buzim bizim ülkemize gelirken yaşıyor mu?
    Benim isteğim diğer ülkelerin prosedürleri ve tavırları bize nasil ise biz de onlardan aşağı kalacak değiliz ve kalmamalıyız. Biz de en az onlar kadar degerliyiz. Bu nedenle bize ne uygulanıyor ise bu ülkeden ülkeye gezmek durumlarında, iste aynısı onlara da uygulanmalı! Biz 3.sınıf bir afrika ülkesi pozisyoinunfa olmamalıyız hic bir zaman!!!

    YanıtlaSil
  4. sumeyye hanım gelişmişlikle ilgili türkiye gelişşe aynı şekilde diğer gelişmiş ülkelerde vizesiz olur ama vizesiz tek gelişmiş ülke o da çoğu turistik gelen japonya kapak atmak için geliyor ve yabancılar suç işliyor onun için giriş çok sıkı denetim yapıyorlar haklılar koreli ingiltere vizesiz adamlar resmi olarak oturma izni alıyor kaçak kalmıyorlar

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle teşekkürler, bloğunuz içten ve samimi. Ara ara takip etmeye çalışıyorum. Son 2 yılda 3 kere gittim Japonya ya. Türk pasaportuyla farklı bir ülkeden. Her seferinde Yokohama da kaldım. Gerçekten güzel bir şehir. Havaalanında hiç bir problemle karşılaşmadım. Hatta son seferde gideceğim yerin adresini kaybetmiştim. Pasaport görevlisi adresi kaybettiğimi duyunca bir an tereddütte kaldı ama bir daha ki sefere kaybetmeyin lütfen dedi. Şanslı günümdeydim herhalde.
    Girişlerde baş ve işaret parmak iziniz optik okuyucuyla alınıyor, aynı anda gözleriniz tarayıcıdan geçiyor. O an anlıyorsunuz zaten Japonya da olduğunuzu. Teknoloji ile iç içeler. Valiz kontrol kısmında herhangi bir yiyecek içecek taşıyıp taşımadığınızı soruyorlar. Hatta resimli katalokları var gösterip onaylatıyorlar. Çok nazik insanlar ama mesafeliler. Gittiğiniz restoran kafeler de otellerde görevliler hep kibar ve güler yüzlüdür ve her zaman selam verirler. Hatta otobüs şoförlerine kadar.Geçerli bir mesleğiniz yoksa çalışmak için zor bir ülkedir gözlemlerim kadarı ile. Ama gezip görmek istiyorsanız bambaşka bir ülke mutlaka görmeniz gerek.

    YanıtlaSil
  6. İyi akşamlar herkese Bir ay önce Japonya’ya gittim ve gümrüksen geçemedim birazda agresif davranışlar sergilemiştim ve otel rezervasyonumda görünmedi oteli aramışlar ve böyle bir rezervasyon görünmüyor diye cevap vermişler aradıklarında ama bende otel rezerve çıktısında vardı arkadaşımıda aradılar konuştular ams Yinede geçirmediler içeri oysaki gezmek için gelmiştim olmadı birdaha ne zaman gitmeliyim acaba deport yemediğimi söylediler bana yetkililer ama beni aydınlatırsanız sevinirim iyi geceler

    YanıtlaSil
  7. 2017 haziran 2 narita havalına ındim 2017 eylül 28 kore seul tur ile bayan japon arkadaşımla 3 gün otelde gezdik tekrar japonya ya giriş yapmak için geldik benim türkiye ye biletim olmadığı için tekrar beni 3 gün kaldım havaalanının odasında biletim arkadaşım tarafından alindı türkiye ye gönderildim yani deport yedim bir yılı doldurdum tekrar iş ateşine japonya ya girebilirmiyim

    YanıtlaSil
  8. Turist olarak 3 aylığına adres üzerine japonyaya giriş yapabilirmiyim sorun yaşamadan sorgu odasına gitmeden direk geçmem için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Girersiniz, ama;
      1. Dönüş biletiniz olmalı;
      2. Üç aylık guest house booking'i olmalı;
      3. adresi söylemeyin. Onun ayrı bir prosedürü var. Davet mektubu falan gerekiyor.
      4. Traşınız, üstünüz başınız düzgün olsun. Gülümeyin. Pek soru sormazlar o zaman. Sakal bırakmayın kesinlikle.

      Sil
  9. Merhaba;
    2010 yılında Narita üzerinden Japonya'ya gitmiştim. Dönüş biletim de olduğu için problem olmadı. Sadece bavullarımı aldıktan sonra gümrük memuru ne kadar kalacağım, diye sordu. İki ay, dedim. Şubat'da geldim, Nisan başında memlekete geri döndüm. Güzelce gezdim. Şimdi, yeniden Japonya'ya gideceğim. Gidiş-dönüş biletlerim, otel rezervasyonum vs. olacak (belki arkadaşımın evinde de kalırım). Bir önceki gelişimde iki ay ne yaptığımı sorarlar mı? Tokyo'daydım.

    YanıtlaSil
  10. Ben daha once gittim japonyaya iş için ama anlaşamadım ordaki adamla ve biletimin tarihine 5 gün kala havaalanina geldim sonra polislere sığındım ve beni turkiyeye gondermelerini söyledim onlarda biletin tarihine var daha ancak farkını öderseniz geçebilirsiniz dedi ve sonra ne için geldiğini sordular tabi türk kebapçılar yardımcı oldular çeviri yaparak bende buraya internetten tanıştığım bir japon arkadaşımin yanına geldim ve onunla tartıştık oda beni dışarı attı dedim sonra buraya geldim dedim bana biletin gününü beklemen lazım dedi polisler sonra beni assaya indirdiler ve fotorafimi çektiler ne için fotomu çektiler acaba deportmu yedim ama gidiş dönüş biletim vardı sonuçta sadece erken çıktım yola tekrar gidicem üstünden 1 sene geçti bisey olurmu yada fotografami neden çektiler cebaplarsnz sefirinim

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar, eşimle birlikte japonyada 7 gün kadar gezi düşünüyoruz. Evli olanlar icin geri gönderilme ihtimali nedir acaba? Yaş 30

    YanıtlaSil
  12. Merhb babam turıst olarak japonyaya qıtı ama dırek qıtmedı rusya ukrayna qıbı ulkelere qıdp sonra qıtı ama japonya qumruqunde tutuldu neden qeldıqı soruldu turist olduqunu soyledı ama halsız uykusuz klmstı gtı ulkelerde surekl ucakla İstanbula donup baska bı ulke ıcın ucaqa bndı turıst olarak qıtı ıcın sorulan sorularanet cewap weremedı tutuldu turkıyeye qondermek ıstedıler ama donmuyceqını soyledı ıkıncı bır sorqu ıcın turıstlerı qtmk ıstemeyen turstlerı tutkları yere qtrdlr otel rezerwasyonu wardı 4 qunluk japonyadan seul dıe bı yere daha bıletı wardı ona ragmn tuttular gumrukte nufkan dıe bıyerde tutuluyormus 4 qndr haber alamıyoruz tlfnu kapalı bılqısı olan yazsın lutfen

    YanıtlaSil
  13. 10 15 20en fazla 21 qun tutablylrms ordan japonyaya bırakırlarmı yoksa turkıyeyemı qonderıler ordakı sartlar ne kaldıqı yerdekı ulasamamıyoruz bılqısı olan yasayan qoren warmı japonyayya gecebılırmı 21 qun yatsada yada bızı arayabilirmı 😑😥😓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk olarak düzgün bir Türkçe ile yazmanızı öneririm. Dediklerinizden zar zor bir şeyler anlayabildim.

      Sil
  14. ben bundan 1 ay önce japonyaya gittim ve gecemedim tekrar ne zaman gidebilirim

    YanıtlaSil

Duygularını bizimle paylaşmak ister misin

Youtube Kanalima Abone Olun

Sosyal Medya Kanallarimdan da Beni Takip eddebilirsiniz