13 Ocak 2017 Cuma

Japonların en çok kullandığı yağ rado nedir?

Japonya'ya ilk geldiğimde ne helâli, ne haramı bilirdim.
Ha tamam domuz yemiyoruz, alkol kullanmıyoruz bunu biliyordum ama yediğimiz ürünlerde katkı malzemesi var mıydı? temiz miydi bilmeden yaşadık türkiye'de..
Müslüman ülkesinde insanın hiç aklına gelmeyen bir şeydir bu helal/haram içerik.
Yurtdışında bu sorunla karşılaşmayan (sakınan) müslüman yoktur diye düşünüyorum..
Ben ilk kez japonya'da tanıştım bu sorunla.
Tanışmadan önce domuz etinide yedim, alkollü tatlısını da yedim.
Bilerek mi ? haşa! Bilmeyerek yediğim etin domuz eti olduğunu iki lokmadan sonra anladım.
Yediğim onlarca çikolatanın içinde alkol olduğunu benden daha koyu müslüman dostlarımdan öğrendim.
Yani anlayacağınız tüm bu bilgileri tecrübe ede ede kazandım!
Allah af etsin..
Beni bunca yıl zorlayan en büyük düşmanım domuz yağıdır..
Neredeyse her hamur işlerinde kullanıyorlar..
Özellikle de restaurantlarda "Tenpan" dedikleri ızgara masalarda kullanılıyor.
Örneğin: "Okonomiyaki-お好み焼き" japon kültürünün baş tacı yemeğinin pişirildiği saç tezgahlarda "Rado-ラード" dedikleri domuz yağı kullanılıyor.
Çok çeşit okonomiyaki restaurantları var.
Girmeden önce sac'a ne tür yağ sürdüklerini sorabiliyorsunuz.
Bazı restaurantlarda rado tüketemediğinizi, onun yerine sıvı yağ kullanmalarını rica edebilirsiniz.
Kullandıkları ürünleri ve sacı temizlenmesini rica edebilirsiniz.


Sokaklarda sıkça gördüğünüz "Kyabetsu yaki-キャベツ焼き" yani lahana, yumurta, krep ve sostan oluşan bir kızartma pişirme sacına bu yağı kullanıyorlar.

Tatlı olarak "Kasutera-カステラ" dedikleri küçük bebek veya insan şeklindeki sıcak kekleri pişirilen saç makinelere sürülüyor.
Çok çok lezzetli bu küçük kekçikleri pişiren bazı tezgahlar sıvı yağ da kullanabiliyor.
Sorun derim ve yemenizi şiddetle tavsiye ederim :))

Eğer Osaka'ya gelirseniz meşhur Osaka yemeği olan "Tako yaki-たこ焼き" ahtapotlu krepler de aynı sistemle pişiriliyor. Ahtapottan tiksinmeyenlere öneririm. Harika bir lezzet..
Yine bu takoyacilerin %80'ni rado yağını kullanıyor.
Bir ihtimal salata yağı kullanana rast gelirseniz deneyin derim.

Birde "Suki yaki-すき焼き" de tenpanlarda (sac'da) pişiriliyor ona da bayılıyorum.
Ama mâlesef dışarıda yiyemediğimiz için evde kendim sosları alıp pişiriyorum.
Yani anlayacağınız tepside, tavada, fırında, saç'ta hazırlanan tüm yemeklere rado denilen domuz yağı sürülüyor. Aklınızda olsun. Yemeden önce eğer dikkat ediyorsanız sorun..

4 yorum:

  1. yabancı bir memlekette yaşamak zor. ayrıntılı düşünmek yorar insanı. ama okul ile ilgili paylaşımlarınız çok güzel. öğretmen olarak eğitim sistemimizle karşılaştırıyorum ve bir çok uygulamayı çok yerinde buluyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sonuçta kültürel farklar, en fazla rica edilebilir. Uygulamazlarsa da yapacak bir şey yok. Aynı şeyi bi' Japon'un Türkiye'ye geldiğini ve yemek yiyeceği bir yerden rica ettiğini düşünerek farz edersek sanırım daha net anlayabiliyoruz. Yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederiz verdiğiniz bilgiler icin. Bir gun yillar sonra bir ihtimal sans bana da güler ise bende japonyaya bile gitme ihtimalim olur ise bu dedikleriniz faydali olacaktir....

    YanıtlaSil
  4. Mükemmel bir bloğunuz var nasipse yakın zaman da japonya da olacağım tavsiyeleriniz kaçırmadan takip ediyorum sağ olun var olun.����

    YanıtlaSil